Видове прежда – Онлайн магазини за прежда

Преждата се използва в текстилната промишленост за различни приложения. В зависимост от вида на преждата тя се изприда на плетачни машини или на ръка. По правило преждата се предлага в текстилни изделия и се измерва по тегло. В таблицата по-долу са показани видовете прежди според техния състав и полезност.

Прежда от вълна

Вълнената прежда е прежда, изработена от вълната на овце или други животни от семейство Caprinae, като кози и алпаки. Въпреки че много видове животински влакна се наричат “вълна”, най-често използваните влакна за изработка, плетене и тъкане са от овце.

Вълнените прежди могат да се боядисват във всякакви цветове и да се плъстят (което означава да се нагряват с натиск и влага). Можете също така да плъстите вълна на ръка, но в зависимост от това какво искате да направите, това може да бъде дълъг процес. Например, ако правите шапка, лесно можете да я плъстите на машина за около 20 минути!

Съществуват различни класове вълна в зависимост от това дали вълната е от агне (фина вълна), от възрастна овца (средна вълна) или от по-възрастна овца, която е раждала повече от веднъж (груба вълна). Съществуват и различни породи, които са се развивали през вековете, за да произвеждат различни видове вълна: някои фини, други груби; някои дълго скроени и здрави; други късо скроени с много къдрици.

За какво друго се използва вълната?

Вълната се е използвала в историята за производство на дрехи, килими, изолация на сгради и превозни средства, както и за много други цели.

Синтетична прежда (изкуствена прежда)

Изкуствената прежда се произвежда от целулозни и синтетични влакна. Използва се за изработване на трикотажни и тъкачни платове. Естествените прежди са коприна, вълна, памук, юта и район. Основните естествени прежди се предат или изтеглят от кълбета влакна. Изкуствените прежди се произвеждат от целулозни и синтетични влакна и нишки.

Видове изкуствена прежда:

Раион: Това е най-важното изкуствено влакно за производство на прежди с мек копринен вид и усещане, наподобяващи естествената коприна. Влакното се произвежда от пречистена дървесна маса чрез екструдиране през центрофуги в киселинна баня, където наподобява фини нишки спагети, които след това се втвърдяват чрез третиране със сярна киселина. Преждата от изкуствена коприна, наречена район, се получава чрез усукване на нишките.

Целулозен ацетат: Основен материал за това влакно е дървесната маса или памучните влакна (късите фини влакна, прилепнали към семената). Тези материали се обработват с оцетния анхидрид, за да се получи целулозен ацетат, който може да се разтвори в ацетон или други разтворители. Разтворът преминава през центрофуги в коагулираща вана, където се втвърдява в здраво влакно.

Популярни видове прежда

Мерино – Мериносовата вълна е най-фината вълна в света. Тя е и един от най-популярните видове вълна, тъй като е изключително мека и има отлични изолационни свойства. Въпреки че този вид вълна идва от определена порода овце, има много различни видове мериносова прежда, която можете да използвате за плетене на дрехите си.

Алпака – Влакната от алпака са известни най-вече с невероятната си мекота. Всъщност то е толкова по-меко от овчата вълна, че често го наричат “влакното на боговете”, защото е най-копринената, мека и топла прежда, която съществува. Тя не съдържа ланолин, което означава, че е хипоалергенна и всеки може да носи дрехи от алпака, без да се страхува, че ще получи алергична реакция.

Кашмир – Кашмирената прежда придоби популярност през последните години поради своята мекота в сравнение с други видове прежди. Тя е популярен избор за плетене на пуловери и шалове, защото осигурява топлина, като същевременно остава по-лека от другите видове вълна.

Мохер – Мохерът се произвежда от козината на ангорската коза. Тя е подобна на вълната, но е по-топла, не боде и няма ланолин, което я прави хипоалергенна. Той е траен и устойчив на петна. Мохерът се предлага в различни естествени цветове, като бяло, сиво, кафяво и черно (но най-популярни са бялото и тенът). Поема много добре багрила, за да се получат ярки цветове. Мохерът е мека прежда, която топли през зимата, тъй като има отлични изолационни свойства, а през лятото остава прохладна поради свойствата си да отвежда влагата. Освен това не се усеща, както вълната.

Други популярни видове прежди са от: коприна, памук, лен, и акрил.

Кои са най-популярните марки прежди в България

  • Прежди Стенли (Силк Кенди, Котън Джам, Мерино Силк, Долче Вита)

  • Прежди Ализе (Ализе Пуфи, Ализе Ангора Голд, Ализе Пуфи Файн

  • Прежди Ярн Арт (Ярн Арт Джинс, Ярн Арт Долче, Ярн Арт Бебе, Ярн Арт Мелоди)

  • Прежди Нако( Нако наколен, Нако перу, Нако омбре, Нако естива)