COVID пандемията по области – превенции, въпроси и отговори

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С COVID-19?

За да се забави и ограничи разпространението на вируса е нужно да спазваме някои мерки.

 • Избягвайте директен контакт с други хора. Спазвайте дистанция от поне 1.5 метра.
 • Мийте си ръцете редовно с вода и сапун – поне 20 секунди.
 • Избягвайте докосването на лицето с ръце – носенето на ръкавици се обезсмисля, щом докоснете лицето си с тях – вирусът може да се задържи върху повърхността на ръкавиците и да го прехвърлите върху лицето си, когато го докоснете. Избягвайте ръкостисканията.
 • В случай, че кашляте, покривайте носа и устата си със сгъвката на лакътя си, а не с длан, а още по-добре – носете маска.
 • Останете си вкъщи.

Маски – кога и как да ги използваме?

 • Препоръчително е да носите маска винаги, когато сте на обществено място.
 • Задължително носете маска ако кихате и/или кашляте, дори и когато сте вкъщи. Така предпазвате тези около вас.
 • Маските са ефективни само в комбинация с редовно и щателно измиване на ръцете с вода и сапун или с дезинфектант.
 • Преди да поставите маската на лицето си, щателно измийте ръцете си.
 • Покрийте устата и носа с маската.
 • Избягвайте да пипате маската, докато тя е на лицето ви.
 • Сменете маската веднага щом се навлажни и не използвайте маските, предназначени за еднократна употреба многократно.
 • За да свалите маската – хванете маската отзад – за ластиците или връзките, не пипайте маската отпред. Изхвърлете я в затворен кош за отпадъци (или ако е за многократна употреба – в кош за пране) и измийте ръцете си.

Често задавани въпроси за COVID-19

Научният термин за новият вирус е SARS-CoV-2. Този вирус може да причини заболяване на дихателните пътища. Името на това заболяване е COVID-19. Тъй като инфекциозното заболяване COVID-19 вече се разпространява в множество държави, то е обявено за пандемия.

Новият коронавирус се предава по въздушно-капков път. Може да бъде предаван директно между хора когато секрети, съдържащи вируса, попаднат в дихателната система, след като бъдат абсорбирани от лигавиците на устата, носа или конюнктивата на очите. Също така е възможна и индиректна инфекция чрез предаване на заразни секрети, които са попаднали върху ръцете и чрез тях върху лигавиците. Симптомите се проявяват 5-6, най-много 14 дни след първоначалната инфекция.

Заболяването обикновено протича леко и не е живото-застрашаващо за повечето хора, в това число деца и бременни жени. Може да има грипоподобни симптоми като суха кашлица, обща отпадналост и висока температура. Някои пациенти страдат и от болки в гърлото, главоболие, болки по мускулите и втрисане. В момента се смята, че 4 от 5 случая протичат леко, но в някои случаи заболяването може да има по-сериозно протичане – дихателна недостатъчност при двустранна пневмония. Това най-често се случва при възрастни хора и при пациенти с хронични заболявания – сърдечно-съдови заболявания, хронични белодробни заболявания, диабет, артериална хипертония или рак. Тези случаи трябва да бъдат лекувани в болница.

За да се забави и ограничи разпространението на вируса е нужно спазване на някои мерки. Избягвайте директен контакт с други хора. Спазвайте дистанция от поне 1.5 метра. Мийте си ръцете редовно с вода и сапун – поне 20 секунди. Избягвайте докосването на лицето с ръце – носенето на ръкавици се обезсмисля, щом докоснете лицето си с тях – вирусът може да се задържи върху повърхността на ръкавиците и да го прехвърлите върху лицето си, когато го докоснете. Избягвайте ръкостисканията. В случай, че кашляте, покривайте носа и устата си със сгъвката на лакътя си, а не с длан, а още по-добре – носете маска. Останете си вкъщи.

Лечението на болестта зависи от тежестта на протичането ѝ. Леките случаи нямат нужда от специфично лечение и се наблюдава оздравяване при домашно лечение. Тежките случаи се нуждаят от кислородолечение, вливания на водно-електролитни разтвори и/или антибиотично лечение за третиране на бактериалните ко-инфекции, което се извършва в болница.

Задължително носете маска, дори и когато сте вкъщи, ако кихате и/или кашляте. Така предпазвате тези около вас.

Маските са ефективни само в комбинация с редовно и щателно измиване на ръцете с вода и сапун или с дезинфектант

Преди да поставите маската на лицето си, щателно измийте ръцете си.

Покрийте устата и носа с маската.

Избягвайте да пипате маската, докато тя е на лицето ви.

Сменете маската веднага щом се навлажни и не използвайте маските, предназначени за еднократна употреба многократно.

За да махнете маската – хванете маската отзад – за ластиците или връзките, не пипайте маската отпред, изхвърлете я в кош за отпадъци (или ако е за многократна употреба – в кош за пране) и измийте ръцете си.

В сайта можете да намерите информация относно това как правилно да се предпазите от заразяване и информация относно най-често задаваните въпроси за COVID-19. 

В случай, че не се чувствате добре, можете да използвате въпросника в сайта, за да получите насоки как да постъпите. Той съдържа въпроси относно сегашните ви симптоми, както и историята ви за контакт с болни. Моля, опитайте се да отговорите на въпросите максимално точно. След като го завършите, ще получите насоки за това как да постъпите, на базата на вашите отговори, например:

 • Да се свържете с личния си лекар
 • Да останете на домашно лечение 
 • Да потърсите специализирана помощ и т.н. 

Имайте предвид, че въпросникът не е еквивалент на медицинска помощ. Ако чувствате, че здравословното ви състояние е силно влошено, моля незабавно потърсете лекарска помощ. 

В случай, че вие или пациентът, за когото бихте искали да попълните въпросника, изпитвате:

 • Тежък задух – недостиг на въздух в покой, посиняване на кожата и/или устните или невъзможност да изречете няколко думи
 • Болка в гърдите – тежест в гръдната област или чувство, че нещо тежко притиска гърдите ви
 • Невъзможност да събудите човека от сън
 • Тежка травма или кървене, което не може да бъде спряно

Моля, незабавно се обадете на телефон 112

Този сайт не предоставя диагностични услуги. Целта му е да бъдат улеснени организационните процедури.

Пандемична обстановка по области

Област Благоевград

На територията на Благоевград новите случаи с COVID 19 към 16.11.2021 са обшо 174. Поради високият брой заболели в областта на 26.10.2021 се взе решение всички училища в област Благоевград да преминат към онлайн обучение. Общината взе решение да тества всички ученици 2 пъти седмично с цел превенция на заразата.

Област Бургас

В област Бургс новите случаи с COVID 19  са общо 229. На 16.11 бе взето решение от регионалният инспекторат по обрзованието, 102 училища в бургаска област да се върнат в учебните заведение. С цел предпазване на учениците е създадена организация за бързо тестване с анти генни тестове.

Новите сличаи с COVID във варна паднаха под 200 за денонощието (190) към 16.11.2021. На 24.10.2021 бе взето решение от инспектората по образованието учениците да преминат в онлайн форма на обучение

Велико Търново

В област Велико Търново към 17.11.2021 са диагностицирани 17361 случая на COVID 19, като част от тях са в домашни условия и хоспитаизация в  болници. На 12.11.2021г. бяха доставени 12700 теста и разпределени по директорите на училищата. С наредба на регионалното управление на образованието Велико Търново е приета наредба, според която, училищата в които родителите са съгласни да тества децата им да подновят присъственото обучение.

Видин

На 8 ми откомври бяха въведени временни мерки срещу COVID. Средната заболяваемост е 532-ма души на 10000. Регионалното управление на образиванието прие по-строго мерки за учениците на областта: редуване на онлайн и присъствено обучение.

Враца

Към 17.11.2021 в област Враца има общо 10799 нови регистрирани случаи с COVID. На 21.10.2021 бе прието решение от регионален иснпекторат по образованието Враца за преминаване към онлайн обучние на училищата и образователните институции.

Габрово

На 16.11.2021г. в РЗИ Габрово има 85 потвърдени случая с COVID. На 04.10.2021 регионален инспекторат по образованието при по-строги мерки в сила за учебните заведения. Училищта ше преминат към онлайн обучение.

Добрич

Новозаразените случаи на COVID за област Габрово са 73 към 16.11.2021г. На 12.10.2021 година бяха приети ограничителни мерки от регионален инспекторат по обрзованието Добрич: 5,6,7,8,9,10,11 клас преминават в онлайн обучение, а учениците от 1 до 4-ти клас и тези от 7  и 12 остават в присъствена форма на обучението.

Кърджали

Регионално управление на обрзованието Кърджали прие на 11.11.2021г. : от понеделник 16-ти ноември гимназиите в област Кърджали се връщат в присъствена форма на обучение до 27-ми ноември. За учениците от 5,6 и 7-ми клас в област Кърджали ще се провежда елетронна форма на обучение.

Кюстендил

На 9-ти ноември бяха досавени 6000 теста за коронавирусс цел провеждане на присъствени занятия в училищните заведение.

Ловеч

На 20-ти октомври 2021 регионално управление на образованието Ловеч прие заповед за затварянето на всички училища от 21-ти до 29-ти октовмри

Монтана

На 12.10.2021 регионалният инспекторат по образованието реши училищата в област Монтана да преминат в онлайн форма на обучение. Учениците в Монтана в 1,2,3,4,7 и 12-ти клас ще се обучават присъствено, а учениците в 8,9,10 и 11 клас ще се обучават онлайн в периода 13-26 октомври 2021г.

Пазарджик

На 28.10.2021 г.област Пазарджик прие заповед за преминаване към онлайн обучение на училищата и учебните заведение.

Перник

На 7 октомври 2021 бе прието решение за въвеждането на онлайн обучение на ротационен принцип за Област Перник за учениците от 6-ти до 12-ти клас.

На 19-ти октомври 2021 г. ОУ “Райна Кнагиня” бе първото училище което премина изцяло в онлайн форма на обучение за своите ученици от 1-ви до 12-ти клас.

Разград

На 28.10.2021г. регионаленият инспекторат по образованието прие наредба за преминаването на училищата в област Разград  на обучение в онлайн среда.

Русе

На 29.10.2021 бе приета заповед от регионалното управление на образованието Русе за прекратяване на присъствените занимания от 1-ви ноември 2021 г.

Силистра

Към 20.10.2021 г. училищата в област Силистра учат на ротационен принцип. Учениците от 1-ви до 4-ти клас и тези от 7,8,9,10,11 и 12-ти клас ще учат присъствено в учебните заведения според регионалното управление на образованието Силситра.

Сливен

Към 25 октомври 2021 година, регионалният инспекторат по образивнието събщи, че няма затворени училища, преминали изцяло на ротационен принцип в област Сливен

Смолян

Регионалният инспекторат по образниванието съобщи, че от 8-ми ноември 2021 година всички училища в общините Смолян, Чепелре и Баните ще преминат изцяло на електронно обучение

Област София

На 20-ти октовмри регионалният иснепекторат по обрзованието съобщи, че всички ученици от София град и пет общини ще преминат в онлайн форма на обучение.

София град

На 20.10.2021 година РУО София съобщи, че учебните заведение в София ще се провеждат в онлайн среда. Детските градини  към момента няма да бъдат затваряни.

Стара Загора

На 20.10.2021 година РУО Стара Загора съобщи, че се спират присъствените учебни занятия в обшините Стара Загора, Опан и Раднево 

Търговищи

На 14.10.2021 година РУО Ттърговище прие заповед за затваряне на училищата и пенсинерските клубове с цел спрявне с епидимичната обстановка.

Хасково

На 5-ти 11.2021 година РУО Хасково прие заповед учениците в Хасково и още 5 общини да учат онлайн за 14 дневен срок. В Тополовград ще учат на ротационен принцип

Област Шумен

РУО Шумен прие на 23.10.2021 дистанциона форма за учениците съчетана с ротационен принцип на обучение. Всяко училище ще има право да вземе свое решение, кои деца да бъдат присъствено и кои в онлайн форма на обучение.

Област Ямбол

РУО Ямбол на 25-ти октомври съобщи, че 31 училища в област Ямбол ще провеждат обученията в училищата на ротационен принцип